Mopek zachodni

  • 15.01.2019, 09:14 (aktualizacja 12.06.2019, 11:20)
Mopek zachodni
Nietoperz ten, to jeden z charakterystycznych gatunków występujących na terenie Gór Sowich. Mopek ma krótki zaokrąglony pysk. Oczy są bardzo małe i wysoko osadzone. Uszy trójkątne, krótkie, szerokie. Ubarwienie sierści od ciemnobrązowej po czarną, z białymi bądź żółtymi zakończeniami włosów na grzbiecie. Spód ciała jest nieznacznie jaśniejszy, ciemnoszary. Naga skóra jest brązowoczarna. Skrzydła długie, ciemne. Błona skrzydeł przyczepiona jest do nasady palców stóp.

Odżywianie

 

Pożywia się owadami, są to w głównej motyle, poza nimi zjada muchówki oraz chrząszcze.Pokarm zdobywa w locie, nisko nad ziemią, blisko roślinności, w koronach drzew a także nad  wodami. Swoje ofiary lokalizuje za pomocą echolokacji..

Rozmnażanie i rozwój

 

Do rozrodu przystępuje raz w roku. Gody przypadają na koniec lata i początek jesieni. Zapłodnienie następuje dopiero po wybudzeniu ze snu zimowego. Młode przychodzą na świat w czerwcu. Samica rodzi 1 do 2 młodych. Młode do 6 tygodni karmione są mlekiem. Usamodzielniają się po 8-9 tygodniach. Ssak ten osiąga dojrzałość płciową w pierwszym roku życia.

_

Zdjęcia (4)

Podziel się:


Pozostałe