Nocek Orzęsiony

  • 22.04.2018, 09:56 (aktualizacja 12.06.2019, 11:52)
Nocek Orzęsiony
Średniej wielkości nietoperz. Uszy brązowe, z charakterystycznym prostokątnym wcięciem. Pysk jasnoszary. Sierść dosyć długa. Ubarwienie futra po stronie grzbietowej w czerwonobrązowych tonacjach. Spód ciała jest nieco jaśniejszy, szarobrązowy. Skrzydła szerokie, brązowawe. U osobników młodych sierści barwy szarej, pysk nieco ciemniejszy. W regionie Gór Sowich spotykany regularnie od kilkunastu lat.

Tryb życia

 

Zwierzę o aktywności nocnej. Związany jest głównie z lasami liściastymi. Zamieszkuje lasy, parki, ogrody, sady. Często przebywa na terenach, na których hodowane jest bydło lub owce - chętnie poluje na muchy. W lecie zasiedla strychy kościołów, domów, stodoły. Zimuje w kryjówkach podziemnych, których w Górach Sowich nie brakuje. Samice tworzą kolonie rozrodcze od kilkudziesięciu do kilkuset osobników. Zimowa hibernacja może trwać nawet do kwietnia. W głównej mierze jest osiadły. Dożywa maksymalnie do 18 lat. W Polsce objęty ochroną ścisłą. Ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC na liście IUCN).

Odżywianie

 

W diecie nietoperza znajduje się min. pajęczaki, owady, muchówki, motyle, chrząszcze. Pokarm zbiera z liści, sufitu oraz chwyta w locie.

_

Zdjęcia (4)

Podziel się:


Pozostałe