Puchacz zwyczajny ozdobą Gór Sowich

  • 21.12.2018, 10:06 (aktualizacja 12.06.2019, 13:14)
  • Admin Admin
Puchacz zwyczajny ozdobą Gór Sowich
W Górach Sowich mieszka również rzadko spotykany Puchacz. Puchacz zwyczajny (łac. bubo bubo) to największa sowa świata!

Rozpiętość jego skrzydeł dochodzi do 180 cm! Jeden osobnik zajmuje terytorium około 10 km2, żyjąc w dziuplach, na półkach skalnych a czasem na ziemi. W naturze żyje około 20 lat (w niewoli nawet do 60). Puchacz jest w stanie obrócić głowę aż o 270 stopni, co rekompensuje mu dosyć ograniczony, w porównaniu do innych ptaków, kąt widzenia. Ponure pohukiwanie "pu-hu" (od którego wzięła się jego nazwa) usłyszeć można z odległości 5km. Okrzyki alarmowe są ostre, szczekliwe. Zaniepokojone kłapią też dziobem.
Poluje głównie nocą na bardzo zróżnicowane pod względem wielkości ofiary: od maleńkich owadów po młode sarny i jelenie. Latem i jesienią puchacze zjadają najchętniej jeże, zające, kaczki i gołębie.

Admin Admin

Zdjęcia (4)

Podziel się:


Pozostałe