Nocek duży

  • 22.04.2018, 20:59 (aktualizacja 12.06.2019, 12:23)
  • Admin Admin
Nocek duży
Nocek duży jest największym gatunkiem nietoperza, należącym do stałych elementów fauny w Górach Sowich.

Futro na grzbiecie jest szarobrązowe z jasnobrązowymi końcówkami (u osobników młodych szarobrązowe), na brzuchu białawe. Błony lotne są ciemne, ucho i pyszczek jaśniejsze, cieliste. Skrzydła są szerokie. Ucho jest duże, na wewnętrznej stronie z 8-10 poprzecznymi fałdami. Koziołek jest nożowaty, równomiernie zwężający się ku końcowi, sięgający połowy długości ucha. Błona skrzydłowa przyczepiona jest pomiędzy piętą a nasadą palców. Ostroga sięga do połowy odległości między piętą a ogonem. Płatek nie występuje. Koniec ogona wystaje poza błonę ogonową na 1-2 mm. Przedramię o długości 55,2-65,2 mm.

Liczebność nietoperzy na stanowisku w Rościszowie, szacowana na około 1000 osobników stawia ją pośród zaledwie kilku największych kolonii tego gatunku w Polsce. Już z tego względu miejsce to zasługuje na objęcie opieką i ochroną. Na Dolnym Śląsku znana jest jak dotąd tylko jedno stanowisko podobnej rangi. Jest nim strych kościoła we Wleniu. Z relacji mieszkańców budynku w Rościszowie wynika, że stanowi on schronienie kolonii od ponad 30 lat. Ostatnio liczba nietoperzy znacznie się zwiększyła, co być może związane jest ze skuteczną próbą likwidacji ich schronienia w pobliskim sanatorium. Głównym schronieniem nietoperzy na tym strychu jest jego kilkumetrowy, niski odcinek, który nigdy nie był użytkowany. W zależności od warunków pogodowych zwierzęta korzystają jednak także z innych pomieszczeń, w tym z dolnego poziomu strychu. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na mikroklimat jest czynny zbiornik wodny ustawiony na najwyższej kondygnacji. Zachowanie tak funkcjonującego systemu pomieszczeń może być istotne dla istnienia kolonii.

 

 

Admin Admin

Zdjęcia (4)

Podziel się:


Pozostałe