Uszatka

Podziel się:
Oceń:
18.02.2019, 14:59

Sowa ta jest drapieżnym należącym do rodziny puszczykowatych. Podczas dnia przesiaduję najczęściej w zacienionej koronie starych drzew. Aktywna jest za to w czasie nocy. Na polowanie udaje się najczęściej o zmierzchu. Uszatka zwyczajna jest częściowo osiadłym gatunkiem, rzadko podejmuje wędrówki i koczowania. Uszatka zwyczajna przebywa w lasach iglastych, mieszanych oraz na ich obrzeżach. Uszatka choć jest niewiele większa od gołębia robi dużo większe wrażenie przez okazalszą głowę i skrzydła.

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.