Puchacz zwyczajny

Podziel się:
Oceń:
18.02.2019, 15:00

W Górach Sowich mieszka rzadko spotykany Puchacz zwyczajny (łac. bubo bubo). To największa sowa świata. Rozmiarami dorównuje mu jedynie puchacz japoński. Upierzenie ogólnie w różnych tonacjach brązu, nieco zmienne w zależności od podgatunku, z licznymi plamkami i kreskami. Na głowie ma dwa charakterystyczne sterczące pęczki piór, przypominające uszy. Poluje na średniej wielkości ptaki i ssaki, czasami na niewielkie owady. Gody rozpoczynają się wcześnie, czasami już w grudniu. W górach gniazduje na półkach skalnych. Pisklęta są gniazdownikami niewłaściwymi. Usamodzielniają się po ok. 5 miesiącach. Sowa ta w naturze żyje najczęściej do 20 lat.

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.